Een jaar geleden hadden ze beiden nog geen lange cross gelopen in het Lotto-criterium en nu schitteren ze wekelijks in de CrossCup-modder en slaan ze de Belgische tegenstand en commentatoren op LaDeux en Sporza met verstomming: Isaac en Thomas presteerden wederom schitterend in de diepe modder van Dour. Bij de dames junioren liep ook Lisa Rooms opnieuw een sterke race, zij legde beslag op het podium en ook het eindpodium in het CrossCupcriterium komt ook voor haar in zicht.

Isaac Kimeli eindwinnaar, Thomas De Bock vecht nog om derde podiumplaats op Lotto CrossCup

IMG_4103De sympathieke Gentenaar Bashir Abdi maakte in Dour zijn rentree na een vervelende achillespeesblessure, hij trainde in Ethiopië meer dan een maand op hoogte met verschillende toppers zoals Olympisch kampioen Mo Farah en Abdi Nageeye. Hij was dan ook de man naar wie uitgekeken moest worden. Ook aan de start bij de heren senioren op de lange cross was topper en voorlopig nog Ethiopiër, Dame Tasama. Er stonden in Dour maar liefst 4 ORT-atleten aan de start van de lange cross. Met oog op het BK, waagden naast Thomas en Isaac, ook Kenny Deneyer en Pieter Debognies zich aan het lange werk.

De eerste van 6 rondes van 1.5km verliep aan een vrij gezapig tempo. Een kopgroep van een tiental topatleten vormde zich, in pelotonnetje ook Isaac en Thomas. Het was Bocky die mee aan de kop begon te sleuren om een eerste schifting te maken en zo geschiedde. Na verloop van tijd bleven enkel de sterksten over en dat was in Dour een Afrikaans getinte kopgroep met Isaac Kimeli, Bashir Abdi, Dame Tasama, Abdelhadi El Hachimi en Thomas De Bock. Met 2 atleten van het Olympic Running Team in de kopgroep vonden Isaac en Thomas veel steun bij elkaar, vooraf had coach Moriau zijn atleten duidelijk goede tactische richtlijnen meegegeven. In de laatste ronde gingen Abdi, Tasama en Kimeli ervandoor. Het was uiteindelijk ORT’er Isaac Kimeli die deze 2 absolute kleppers zijn hielen liet zien en het zegegebaar mocht maken. Op de vierde stek kwam een ontzettend sterke Thomas De Bock over de meet: “Ik heb vandaag ontzettend veel kopwerk gedaan, ik was dan ook heel verbaasd dat ik sterke man El Hachimi nog achter mij kon laten op het einde.”
IMG_4139Even verderop in de wedstrijd liep Kenny een sterke race, hij legde beslag op een knappe 18de plek. Op een verdienstelijke 30ste plaats kwam een moegestreden Pieter Debognies over de eindmeet.

Met deze zege is eerstejaars senior Isaac Kimeli nog voor het BK in Wachtebeke van 15 maart, al zeker van de eindzege in de Lotto CrossCup. Thomas De Bock debuteert dit seizoen eveneens op de lange crossen in het CrossCup-circuit en hoe?! De sympathieke Oost-Vlaming staat na zijn beresterke prestatie in Dour op een derde stek in het Lotto-criterium. Hij moet echter nog vol aan de bak op het BK om concurrenten Jesse Stroobants en Dries Basemans verder af te houden.

Lisa Rooms stevent af op zilver bij de junioren in de Lotto CrossCup

IMG_4113Deze winter lijkt er geen rem te staan op Vanessa Scaunet, zij domineert elke cross bij de dames junioren. Maar ORT-atlete Lisa Rooms geeft zich zeker niet gewonnen. Ook op het heuvelachtige parcours in Dour ging ze vol de strijd aan en met succes! De juniores liepen mee in de wedstrijd voor seniores en masters waardoor alle dames hun prestaties achteraf konden herbekijken op de televisiebeelden. Lisa liep een heel sterke race in het zog van verschillende goeie seniores. Na 4500m liep ze over de meet op een tweede plek en met een kleine achterstand van 10 seconden op winnares Scaunet. Rooms is al zeker van een podiumplek in het CrossCupcriterium, maar mathematisch zou de tweede plek haar nog kunnen ontsnappen. Nog een laatste keer knallen op het BK is dus de boodschap.

Raketstart Mazid

IMG_4124Op de korte cross bonden Daan Van Diest, Roel Stiens en Mo Mazid de spikes aan. In de eerste van twee rondes ging Mo vlot mee met de kopgroep van 10 atleten, maar na 1 ronde moest hij deze inspanning bekopen en stapte hij moegestreden uit de wedstrijd. Daan streed voor wat hij waard was die dag en legde beslag op de 47ste plek. Roel vocht al enkele dagen tegen de ziektekiemen en was dan ook niet op niveau in Dour, hij werd even verderop 56ste op 102 gefinishte atleten. De zege op de korte cross ging naar RESC-atleet Franky Hernould.


UitslagBeelden Sporza – Beelden La Deux