, , , ,
Één week na Brussel: Kenny (10de) en Roel (93ste) blikken terug

2016_brussel_kenny_roel

De 20 km door Brussel vormt jaarlijks een waar loopfeest in onze Europese hoofdstad. Tienduizenden enthousiaste getrainde of iets minder getrainde lopers gaan elk jaar weer de sportieve uitdaging aan tijdens deze klassieker met start- en vertrekpunt in het Jubelpark. Naar jaarlijkse gewoonte zijn ook de betere Belgische afstandslopers op het appel om Brussel te veroveren. Voor ons team wou Kenny Deneyer beter doen dan zijn 21ste plek twee jaar geleden en wou Roel Stiens zijn chrono van 1u15min30sec van 3 jaar geleden van tafel vegen. Beide heren liepen hun wedstrijd voor Brunx, een samenwerking tussen deze 5 Brusselse vzw’s: ATLEMO, DoucheFLUX, Les Gazelles de Bruxelles, Buurtwinkel Anneessens en Minor Ndako.

Zondagochtend 29 mei was het nog net niet te warm bij de start omstreeks 10u en ook de Brusselse weergoden hielden het toen nog droog. Kenny Deneyer en Roel Stiens startten samen in de elitebox waardoor ze meteen van bij het startsignaal hun wedstrijd konden aanvatten zonder al te veel te moeten inhalen.

2016_brussel_kennyKenny Deneyer en Roel Stiens vertellen ons hoe zij de 20 km beleefden met 40 000 lopers in hun spoor:
KD: “De toppers startten relatief traag waardoor ik tot aan het koninklijk paleis vlot meeging met de kopgroep. In de richting van het gerechtsgebouw kregen de toppers er genoeg van en versnelden ze. De kopgroep van een man of 20 splitste in verschillende delen. Ik kwam tussen twee groepjes te zitten. De groep net voor me ging te snel en ik liet me inlopen. Samen met dit groepje ging ik op weg door Brussel, ik voelde me op dat moment nog heel goed en het tempo voelde vlot aan. In Terkamerenbos moest coach Tim me aanmanen om kalm te blijven ondanks het iets te trage tempo. Tussen km 8 en 10 kon ik afwisselend met één van mijn metgezellen de koppositie in ons groepje afwisselen. Maar na het 10km-punt stond ik er alleen voor. M’n metgezellen losten één voor één de rol en ik bleef voor me uitkijken. Daar zag ik te snelle starters voor me uitlopen. Toen liep ik op plaats 10.”

RS: “Met Falko De Backer had ik een enorme steun bij mij tijdens de wedstrijd. Samen met hem zag ik dat er heel veel atleten zich opbliezen bij de start. Wij slaagden erin om de eerste kilometers vlot door te komen aan ons vooropgestelde tempo van 3’35”/km. Hierdoor haalden we kilometer na kilometer de veel te snel gestartte atleten in. Op kilometer 9 haalden we de eerste vrouw in, Manuela Soccol. Met een doorkomsttijd van 36’07”op 10 km zaten we perfect op schema, al speelden de luchtvochtigheid en warmte ons toch wel wat parten. De eerste 10km legde we af in de volgende tijden: 3’17”, 3’31”, 3’38”, 3’30”, 3’32”, 3’42”, 3’48”, 3’44”, 3’37” en 3’37”.

KD:”Genieten en afzien smolten in de laatste 100 meter samen en bijna al stervend kwam ik fier als 10de over de meet in een nieuwe besttijd op de 20 km door Brussel.”

2016_brussel_kenny_001Met een virtuele top 10-plaats in handen naderde Kenny via de lange lanen het metrostation Hermann Debroux.
KD: “In de afdaling richting Oudergem naderde ik plaats 9 en aan kilometerpaal 14 had ik de man voor me te pakken. De loper van Afrikaanse origine liet het tempo echter niet zakken en liep met fikse tempowisselingen. Ik bleef m’n temp behouden en kwam 3 tot 4 keer terug in zijn spoor. Coach Tim bleef me aansporen om m’n eigen tempo te blijven onderhouden. Bij het opdraaien van de bevreesde Tervurenlaan had ik een kleine achterstand op plaats 9, ook de plaatsen 7 en 8 kwamen in het vizier.”

RS: “Vanaf kilometer 11 weet je dat het bijna voortdurend rechtdoor is tot waar je de Tervurenlaan opdraait. Op dit ietwat saaie stuk is het heel belangrijk om je tempo te blijven onderhouden. We slaagden erin om steeds dichter te naderen op onze voorliggers. Dankzij de vele drankposten onderweg bleven we ook voldoende gehydrateerd, een pluim voor de organisatie!”

2016_roelRS:”Toen ik als 18-jarige recreatieve voetballer met een kilootje meer 1u37min liep en daarmee 4738ste werd op de 20 km door Brussel, kon ik enkel dromen van de prestatie die ik dit jaar neerzette. Maar ik weet dat ik nog veel beter kan en als afstandsloper moeten de beste jaren nog komen.”

Met de Triomfboog in zicht, lijkt de meet op de Tervurenlaan al binnen handbereik, maar iedereen die al eens deelnam in Brussel weet dat niets minder waar is …
KD: “In de stijgende strook bleef ik me focussen op de persoon voor me en ik zorgde ervoor dat het gat niet te groot werd. Zo hield ik hem binnen schot voor de laatste hectometers. Op het laatste vlakke gedeelte zette ik alles op alles om dichterbij te schuiven, maar wat ik ook probeerde, ik kwam niet dichter op plaats 7 en 8. De kloof tussen mij en mijn voorganger bleef hetzelfde. Genieten en afzien smolten in de laatste 100 meter samen en bijna al stervend kwam ik fier als 10de over de meet in een nieuwe besttijd op de 20 km door Brussel. Achteraf gezien haalde ik alles uit de wedstrijd. Als de omstandigheden iets beter geweest zouden zijn en ik bijgevolg iets minder lang alleen zou moeten lopen hebben, zat er een sterkere tijd in.”

2016_brussel_kenny_roel_falkoRS: “Na beresterk werk van Falko onderweg, stond ik er vanaf kilometer 17 alleen voor. Die kilometer 17 tot 18, daar denk je echt dat je gans uw wedstrijd aan het verkloten bent. Met een tempo van 4’05”/km verloor ik daar heel wat tijd op dit heuvelachtige stuk, maar blijkbaar verliest iedereen daar wel wat kostbare tijd. Met de laatste 2 kilometers aan 3’56” en 3’40” kon ik de schade nog wat beperken, maar vond ik nooit meer mijn vooropgestelde tempo. Ik finishte als 93ste en mijn chrono gaf een tijd van 1u12min55sec aan en daarmee was ik dan ook heel tevreden. De afgelopen maanden heb ik mijn trainingen wat moeten aanpassen door de drukte waardoor ik serieus wat frisheid en kilometers ontbrak, dat kan je niet verstoppen op een wedstrijd over 20 km.”

Meer info over Brunx vindt u op deze link.


Uitslag