Van 7 tot 12 augustus vindt in Berlijn het Europees kampioenschap atletiek plaats. Drie teamleden wisten zich al te kwalificeren voor dit treffen met de beste atleten van het continent.

 

Simon Debognies met BR op 10.000m naar Berlijn

De 21-jarige Simon Debognies uit Buizingen liep begin mei in het Amerikaanse Stanford zijn eerste 10.000m op de piste. Na een geslaagde hoogtestage met het team in het Amerikaanse Flagstaff liep Simon op de prestigieuze Payton Jordan Invitational naar een knaltijd van 28’25″32.

Deze toptijd is meteen een nieuw Belgisch beloftenrecord. Het vorige record stond op naam van Raf Wyns, die als U23-atleet in 1984 een tijd van 28’28″1 liet noteren.

Met deze topprestatie voldoet Simon aan de limiet voor deelname aan het Europees kampioenschap atletiek dat komende zomer in Berlijn plaatsvindt. 

Ook Robin Hendrix met verbluffend debuut naar Berlijn

Op de Bryan Clay Invitational Meet in Los Angeles zette Robin Hendrix (23) uit Kapelle-op-den-bos een ijzersterk debuut neer op de 5.000m. In de race die gehaasd werd door Lopez Lomong en maar nipt gewonnen werd door Evan Jager voor ploegmaat Isaac Kimeli, snelde Robin Hendrix naar 13’29″57, dat hem normaal gezien ook een vliegtuigticketje Berlijn oplevert.

Isaac Kimeli tot driemaal toe onder EK-limiet

Amper twee weken nadat hij wereldtopper Evan Jager 5.000m lang het vuur aan de schenen legde en een nieuwe persoonlijke besttijd van 13’24” klokte op de Bryan Clay Invitational in Los Angeles, heeft Isaac Kimeli uit Sint-Pieters-Leeuw zijn chrono meteen van de tabellen gelopen. Kimeli stond op de prestigieuze Payton Jordan Invitational in Stanford te midden een sterk deelnemersveld op de 5.000m. Terwijl de hazen er al na amper twee kilometer de brui aan gaven, zette Kimeli door.

De Noor Henrik Ingebrigtsen won de race in een toptijd van 13’16″97. Isaac volgde attent op een 7e plek in een nieuw persoonlijk record van 13’21″09.

Met zijn prestatie in Los Angeles voldeed Kimeli reeds aan de limiet voor deelname aan het Europees kampioenschap in Berlijn komende zomer. De snelle Belg scherpt zijn tijd echter nu meteen gevoelig aan in Stanford.

Ook op de 1.500m wist Isaac zich onder de gevraagde EK-limiet te nestelen. Op de Lange Laufnacht in het Duitse Karlsruhe nam Robin Hendrix op de 1.500m het commando over nadat de twee hazen hun werk hadden gedaan. De atleet uit Kapelle-op-den-bos lanceerde maatje Kimeli, die de klus klaarde en de overwinning pakte. Aangemoedigd door een uitzinnige massa snelde Isaac naar 3’37″05. Met deze chrono voldeed hij aan de kwalificatielimiet voor het Europees kampioenschap in Berlijn. Eerder wist Kimeli zich al te plaatsen op de 5.000m. De prestatie van Kimeli was meteen goed voor een nieuw meetingrecord op de Lange Laufnacht in Karlsruhe.

Eerst richting Zwitserland

EK-gangers Isaac Kimeli, Simon Debognies en Robin Hendrix trekken voor drie weken naar het Zwitserse Sankt-Moritz, waar ze in het gezelschap van Jeroen D’hoedt, Bashir Abdi en onder leiding van trainer Tim Moriau op een hoogte van 1.800m naar de best mogelijke conditie zullen streven om begin augustus te schitteren op het Europees kampioenschap in Berlijn. 

Als laatse test voor het EK zullen de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder en de Flanders Cup van Ninove vermoedelijk nog op de agenda staan.