Na een weekje Portugal, waar verschillende van onze senioren heren zich tot vice-Europees kampioen veldlopen kroonden, zakten Thomas De Bock en Roel Stiens af naar het koude noorden van Nederland voor de Groet uit Schoorl-run. Deze wedstrijd over de golvende paden door het duinrijk natuurgebied van kunstgemeente Schoorl, staat jaarlijks garant voor een stevig deelnemersveld.

Desondanks de hevige wind, wisten de deelnemers met de Brit Callum Hawkins aan de start, vooraf al dat het hard ging gaan. Deze 25-jarige topper is immers goed voor persoonlijke besttijden van 1:00:00 op de halve marathon en 2:10:17 op de marathon. Dat hij met zijn pr van 28:49 op de 10km ook in Schoorl stevig uit de voeten kon, bewees de Brit meteen.

Thomas De Bock hoopte na een sterke prestatie in het Portugese Mira, waar hij de veldloop over 10.335km afhaspelde in 30:49, in Schoorl voor het eerst sub 30 minuten te gaan op de 10km. Na een iets te trage start bleek de kopgroep er echter al vandoor te zijn, waardoor De Bock kilometerslang tegen de wind in moest beuken. Het leverde hem toch nog een knappe chrono van 30:38 en een 21ste plek op. Roel Stiens kreeg al in de eerste wedstrijdkilometer enorm veel last in het rechteronderbeen en besloot dan maar rustig uit te lopen.

De overwinning in Schoorl ging zoals verwacht naar de Brit Callum Hawkins. Hij klokte 29:03. Michel Butter kroonde zich met zijn chrono van 29:14 tot Nederlands kampioen.


Uitslag