Sneeuw, liters water, koude temperaturen en een internationaal sterk deelnemersveld, dat waren de ingrediënten voor de Lotto CrossCup-manche van Hannuit. Het Luikse Hannuit is al tientallen jaren het decor van deze prachtige veldloop. In 1941 werd de eerste editie gehouden en met tal van absolute toppers zoals Gaston Reiff, Gaston Roelants, Emiel Puttemans en Vincent Rousseau op de erelijsten, mag deze cross zonder probleem als een echte klassieker beschouwd worden. Wie zich zondagnamiddag in de warme huiskamer posteerde met de televisie afgestemd op La Deux, kon genieten van de prestaties van tal van ORT’ers. Lisa Rooms nam deel bij de junioren dames, terwijl Mo Mazid bij de heren junioren aan de modderige startlijn stond. Op de korte cross testte Kenny Deneyer zijn snelle benen, alvorens hij voor enkele weken de hoogtetent in duikt. Op de lange cross tal van Ethiopiërs, Kenianen, Britten en andere wereldreizigers, maar ook onze eigen Isaac Kimeli en Thomas De Bock om de buitenlandse atleten het vuur aan de schenen te leggen.

Lisa Rooms eerste Belgische achter Brits trio

[styled_image image=”2253″ w=”200″ h=”150″ link=”” lightbox=”yes” alt=”” align=”right”]We steken van wal met de junioren, Lisa Rooms en Mo Mazid moesten respectievelijk 4500m en 6000m afwerken. Bij de dames namen 3 Engelse atletes meteen het heft in handen, deze maakten onder elkaar uit wie met de zegepalm naar huis mocht. Het was uiteindelijk Hannah Nuttall die met een 22-tal seconden voorsprong op haar twee landgenotes naar de zege liep. Achter dit Britse trio vocht Lisa Rooms een eenzame en dappere strijd uit op het loodzware parcours. Rooms behield de ganse race de vierde plek net achter de Britse atleten en finishte zo knap als eerste Belgische. Met deze prestatie sluipt ze dichter in het CC-klassement. De eerste plek is momenteel nog voor OEH-atlete Vanessa Scaunet, ze heeft nog een voorsprong van 3 punten op ORT-atlete Rooms. Er staan nog 3 CrossCup-manches op de kalender. Bij de heren junioren kende Mo een kanonstart, hij bekocht dit echter al snel en zakte volledig weg. De mentale veer brak en Mazid liep wel nog dapper binnen op een zestiende plek.

[styled_image image=”2252″ w=”150″ h=”200″ link=”” lightbox=”yes” alt=”” align=”left”]Kenny bevestigt stijgende vormpeil met 15de plek op korte cross

Vorig weekend doken verschillende atleten van het Olympic Running Team de velden van Schellebelle in voor de korte cross, deze week was Kenny de enige vertegenwoordiger op de korte cross in Hannuit. Deneyer is een man van het langere werk en heeft zijn zinnen gezet op een goed BK lange cross en een marathon in de toekomst, maar testte zondag zijn snelle benen in de korte cross. Na wat duw-en trekwerk bij de start, posteerde Kenny zich in de top-25. Met een verstandige en progressieve wedstrijdindeling schoof hij stelselmatig op tot plek 13. Deneyer finishte uiteindelijk als 15de. Met een goed gevoel en een mooie prestatie op het voor hem te korte werk, kan Kenny nu verder toewerken naar het BK lange cross.

Kimeli nieuwe leider in CrossCup, De Bock breit ijzersterk vervolg aan seizoen van de doorbraak

[styled_image image=”2251″ w=”200″ h=”150″ link=”” lightbox=”yes” alt=”” align=”right”]Wie zich in Hannuit wel al op de lange cross mocht uitleven, dat waren Thomas De Bock en Isaac Kimeli. Beide atleten van het Olympic Running Team kregen 10 000 zwaar beloopbare meters voorgeschoteld. Verschillende Afrikanen, Canadezen, Britten en de beste Belgen zorgden samen voor een sterk deelnemersveld. Al gauw vormde zich een Afrikaanse kopgroep waar Ethiopiër Dame Tasama zich de primus van toonde. Achter dit Afrikaanse trio, streden Stijn Garain, Isaac Kimeli en Thomas De Bock voor de plek van eerste Belg. Ook mee op pad met deze drie Belgen, was de Canadees Reid Coolsaet. (13’21’’ op 5000m, 27’56’’ op 10.000m en 2’10’’55 op de marathon) Garain kreeg last van een spierscheur en moest de strijd spijtig genoeg staken, Canadees Coolsaet wist zich van de twee ORT’ers te ontdoen. Met de finish in het verschiet, besloot De Bock om nog eens alles uit de kast te halen om de ontsnapte Canadees te gaan zoeken. De Bock bracht zijn ploegmakker Kimeli tot in het zog van de Canadees. Maar dan was het vat af bij De Bock, Kimeli kon met een straffe eindsprint in allerlaatste instantie de Canadees nog inhalen. Isaac finishte dus als vierde en eerste Belg, Thomas bekroonde zijn sterke race met een zesde plek en was hiermee tweede Belg. In het CrossCup-klassement neemt Isaac de leidersplaats over van Abdelhadi El Hachimi.


Uitslag