Simon Debognies blikt terug op zijn zilveren medaillerace

De 21-jarige Simon Debognies zorgde op het Europees beloftenkampioenschap met zijn prestatie in een razend spannende 5.000 m zeker voor heel wat nerveus heen en weer geloop en vooral voor heel wat gesupporter in de Belgische huiskamers. De afstandsloper uit Buizingen sprintte in een beklijvende laatste ronde naar een prachtige zilveren plak op het Europees beloftenkampioenschap. De Italiaan Yemaneberhan Crippa had in de laatste rechte lijn nog een ultieme versnelling in zijn mars waar niemand een antwoord op had, maar een ijzersterke Simon Debognies wist toppers Carlos Mayo en Amanal Petros af te houden in de strijd om het zilver.

 

Wij blikken samen met zilveren Simon Debognies terug op die magische race. Simon, hoe kijk je zelf terug op die prachtige zilveren medaille?

SD: De aanloop naar het kampioenschap verliep uitstekend en ik kwam zeer ontspannen aan de start van de wedstrijd. Ik slaagde erin een tactisch slimme koers te lopen en panikeerde niet toen het tempo de hoogte inging. Pas in de laatste rechte lijn zette ik mijn eindsprint in en snelde ik naar de kop van de wedstrijd. Even zag het ernaar uit dat ik de wedstrijd kon gaan winnen, maar ik werd in extremis nog verwezen naar de tweede plaats. Kort na de wedstrijd was ik licht ontgoocheld, omdat ik net naast de Europese titel had gegrepen. Achteraf kan ik enkel tevreden zijn met het zilver en fier zijn op mijn prestatie. Twee jaar na de zilveren medaille op het EK junioren, word ik opnieuw vice-kampioen van Europa. Het geeft mij vooral vertrouwen en motivatie voor de toekomst!

Heb je er zelf nog wat kunnen genieten van enkele wedstrijden als supporter?

SD: Ik had het geluk dat ik zaterdag mijn wedstrijd had, waardoor ik zondag nog een volledige dag kon supporteren voor de andere Belgen. Vooral de wedstrijd van Lisa (Rooms), die vijfde werd op de 5000m, heb ik intens beleefd. Daarnaast was ik getuige van enkele sterke prestaties van de andere landgenoten die zondag in actie kwamen, waaronder het goud van Ben Broeders in het polsstokspringen. Het was een mooie afsluiter van het kampioenschap.

De muziek in Poolse danscafés en clubs, hoe klinkt die?

SD: Luid!

Het eerste deel van je zomerseizoen zit erop, maar er volgt eind augustus nog een dessertje in het verre Taipei. Met welke ambitie trek je naar de Universiade?

SD: Ik zie het vooral als een schitterende ervaring met het oog op eventuele internationale kampioenschappen in de toekomst. Het zal de eerste keer zijn dat ik ook reeksen zal moeten lopen, alvorens mij te kunnen plaatsen voor de finale op de 5000m. Het is dus een beetje afwachten hoe goed ik dit zal kunnen verteren. Ik ben daarnaast ook benieuwd hoe goed ik zal kunnen omgaan met het klimaat daar in Taiwan. Ik heb nog geen zicht op het deelnemersveld, maar normaal moet een finaleplaats mogelijk zijn.