Achter elke topatleet gaat een uniek verhaal schuil. Een verhaal dat begint bij de geboorte en vertelt waarom je nu bent wie je bent, een succesvolle topper.
De weg ernaar toe ligt niet alleen bezaaid met scherven van geluk…
Angst, tegenslagen en onmogelijke keuzes maken de tocht zwaar, echter toch zó de moeite waard. ‘Topportret’ neemt je mee terug in de tijd en laat je ontdekken wie onze toppers écht zijn.

 

Isaac Kimeli – Atletiek heeft mijn leven echt zin gegeven

De oversteek

Op een grijze en ijzige winterdag, het sneeuwde, zette een zwarte jongen 10 jaar geleden voet aan grond op Belgische bodem. Het hoeft weinig verbeelding dat de shock groot was voor de toen 15-jarige Isaac Kipruto Kimeli. Hij had zijn jeugd tot dan doorgebracht bij familie in Kenia waar het kwik in december overdag zelden onder de 30 graden blijft. Zijn mama, die al een hele poos in België woonde, had er voor gezorgd dat ook hij nu de oversteek kon maken. De eerste maanden na de verhuis verliepen op zijn minst gezegd moeizaam. “Ik kon maar niet wennen aan de gedachte dat ik de rest van mijn leven in een koud, grijs land ging moeten wonen waar de zon nooit leek te schijnen.” Eén keer heeft hij een moedige poging gewaagd een sneeuwman te bouwen. “Dat was nieuw, dus ik wou het proberen, maar na een kwartiertje zat ik alweer binnen met bevroren handen.” Isaac zat veel binnen in die beginperiode. Hij keek dan op TV naar zenders waarop talen gesproken werden, Nederlands en Frans, waar hij geen jota van begreep. “Ik voelde me ontzettend eenzaam. Waarom was ik in godsnaam verhuisd? Al mijn vrienden zaten in Kenia, ik hier in dit Belgenland.” Hij stelde op een bepaald moment de gedurfde vraag aan zijn mama of hij mocht terugkeren naar Kenia. “Haar antwoord was klaar en duidelijk. Ik mocht gaan en staan waar ik wou, maar deze keer ging ik zelf mijn ticket moeten bekostigen. Ze had immers hard gewerkt om me naar hier te halen. Vanaf dat moment ben ik langzaamaan beginnen te accepteren dat mijn toekomst in België lag.”

Na 3 maanden begon de jonge knaap les te volgen in een OKAN-klas op het Sint-Guido-Instituut in Anderlecht. “Dat is een onthaalklas voor anderstaligen waarin onder meer ook Romelu Lukaku gezeten heeft. Na zes maanden volgt er een evaluatie en van zodra je een beetje Nederlands kent, word je verwacht gewoon onderwijs te volgen.” In zijn vrije tijd begon hij met een paar maten van op school te sjotten op een pleintje in de buurt. “Dat begon vrij snel te vervelen en dus ben ik een keer gaan lopen langs het kanaal Brussel-Charleroi, op mijn voetbalschoenen dan nog… Een sporthorloge had ik toen nog niet. Ik keek thuis op de klok wanneer ik vertrok en dan probeerde ik een bepaalde afstand te lopen en binnen het half uur terug te zijn. Ik heb toen wel geknald ja! Achteraf kan je stellen dat ik toen eigenlijk met atletiek begonnen ben.”

Start to run

Het was niet dat hij toen echt genoot van het lopen, verre van zelfs… Hij deed het eerder uit plichtsbewustzijn, om toch iets van sport te doen. Isaac was niet het type Keniaan dat u kent van pakweg de Memorial Van Damme. Integendeel, in Kenia deed hij buiten de halfjaarlijkse scholencompetitie niet aan sport. “Voetballen vond ik nog plezant, maar dat was vaak moeilijk omdat we geen bal hadden. In Kenia is een voetbal namelijk een luxevoorwerp.” Een mens vraagt zich af hoe die jonge kerel, die maar weinig van sport moest weten, een Europese topper op de middellange afstand is geworden. Na dat half jaar Sint-Guido begon Isaac school te lopen in Don Bosco in Halle. Tijdens de lessen LO en ook bij de jaarlijkse klassencross viel al snel op dat hij misschien toch meer sportief talent had dan hij zelf dacht. “Een van de leerkrachten heeft me toen gezegd dat ik eens moest komen meetrainen bij OEH in Huizingen. Niet veel later kwam ik als scholier een eerste keer op de club.” De naam van zijn eerste trainer is hij intussen vergeten. “Veel stelden mijn trainingen toen ook niet voor. We liepen een rondje en daarna deden we wat oefeningen, niet veel meer dan dat. De afstandsgroep van toen, met onder meer ook Tim, trainde telkens vóór aanvang van mijn training. Die mannen zagen er degelijke atleten uit en die liepen veel meer rondjes dan ik. Op een bepaald moment besloot ik vroeger te komen om hetzelfde te doen als hen.” Isaac was toen echter nog behoorlijk schuchter, mede doordat zijn Nederlands nog vrij gebrekkig was. “Ik moet bekennen dat ik eigenlijk ook een beetje bang was van hen, ook al kinkt dat nu waarschijnlijk stom. Daarom hield ik altijd een veilige afstand van zo’n 20m.” Na een paar weken werd hij volwaardig lid van die groep en begon hij te trainen onder David Evenepoel. Niet veel later stond hij aan de start van zijn eerste officiële wedstrijd. Het was koud; en als het koud is, dragen mensen doorgaans een sjaal. Zo vatte Isaac dus flink ingeduffeld zijn eerste veldloop aan. Het kost hem weinig moeite om die beelden zich weer voor de geest te halen. De klassencross duurde steevast één enkele ronde, dus dacht hij logischerwijs dat dat ook nu het geval was. Na één ronde lag hij 100m voor. Na vier ronden finishte hij als 20ste. Op het BK cross deelde hij als winnaar wél goed in. Hij werd echter gediskwalificeerd omdat hij als tweedejaars bij de eerstejaars van start was gegaan. David besliste niet veel later om te stoppen als trainer. “Dat had voor alle duidelijkheid niets te maken met mijn stommiteiten als beginneling.” Tim daarentegen was op dat moment net begonnen met coaching. “De club vond Tim in eerste instantie te onervaren, maar omdat er weinig andere opties waren, zijn we toen toch samen in zee gegaan.” Tijden kunnen veranderen!

Europese veldslagen

Het kostte destijds behoorlijk veel energie van de trainer om zijn poulain te motiveren. “De tempotrainingen in groep vond ik nog plezant. Ik kwam toen met de fiets naar de piste of het bos gereden. De mannen waren altijd blij als ik er geraakt was zonder schrammen en builen.” Duurlopen daarentegen, daar had hij echt een bloedhekel aan. “Ik vond het gewoon zinloos om langer dan 5km aan een stuk te lopen. Na een tijdje begon Tim door te krijgen dat ik vaak die duurlopen oversloeg. Vanaf dan is hij me elke dag thuis komen oppikken en ja, dan kon ik niet anders dan te gaan trainen natuurlijk…” Ondanks het feit dat het trainen niet meteen van een leien dakje liep, presteerde Isaac wel meteen sterk op zijn eerste internationale kampioenschappen. Na zijn 9de plaats op de EYOF werd hij 6de op het EK veldlopen in Budapest. Een jaartje later, 2013 intussen, vocht hij een razend spannend duel uit met Ali Kaya in Belgrado om uiteindelijk het zilver te winnen! “Ik had totaal niet verwacht om zo snel dat niveau te halen. Achteraf bekeken was dat best gek omdat ik helemaal nog niet professioneel met mijn sport bezig was. Bij de beloften werd het allemaal al wat serieuzer en daar werd het goed indelen van mijn race ook steeds belangrijker. Pas in 2016, in Chia, kon ik het tactisch plan perfect uitvoeren en mijn eerste Europese titel pakken! Ik was ondertussen nóg een keer tweede geëindigd na Kaya op het EK piste U23 in Tallinn. Het werd dus wel tijd om eens op het hoogste podiumplekje te staan.”

Na regen komt zonneschijn

Dankzij die resultaten in de jeugdcategorieën werd Isaac prof op zijn 20ste. Doordat hij zich in 2017 niet kwalificeerde voor het WK in Londen speelde hij zijn contract kwijt. Daarover is hij duidelijk: “Na een heel constant seizoen had ik zeker niet het gevoel gefaald te hebben. Ik miste gewoon die uitschieter, de perfecte race. De eisen waren behoorlijk streng voor een 23-jarige, wat frustrerend was. Ik ben echter rustig gebleven en kon dankzij het project ‘Profparcours’  verder focussen op mijn sport.” Eind 2017 is er ook de beruchte niet-selectie voor het EK veldlopen in Samorin. “Ik had altijd op dat EK moeten staan; dus ja ik heb toen even in de put gezeten. Twee weken later kreeg ik dan de officiële bevestiging dat mijn profcontract niet verlengd werd. De media springt daarop en iedereen praat erover. Uiteindelijk moet je zelf die knop omdraaien en dat allemaal over je heen laten waaien. Ik heb nadien elke dag hard gewerkt om te tonen wat ik kan. Revanche nemen is een negatieve ingesteldheid, ik ben vooral positief gebleven en heb op mezelf gefocust. Daardoor win ik ook het BK! Ik had opnieuw de goede flow te pakken na de ECCC in Mira.”

Die lijn trekt hij helemaal door in de zomer. Persoonlijke records op zowel de 1500m als de 5000m geven hem een boost richting het EK in Berlijn. Na een dijk van een race kwam de diskwalificatie bikkelhard aan. “Het was echt moeilijk om dat voorval te verwerken. Maandenlang was ik dag in dag uit met dat grote doel bezig geweest. Ik ben meteen beginnen huilen nadat ik het nieuws vernomen had. Tijdens de nacht kon ik aan niets anders denken en dan drong ook tot mij door dat mijn top 8-prestatie, goed voor een nieuw profcontract, niet meetelde…” Steun kwam er uit alle hoeken maar vooral van ‘Strafste Gentenaar’ Bashir Abdi. Isaac is hem nog steeds bijzonder dankbaar daarvoor. “Mijn kamergenoot heeft me een dikke knuffel gegeven en we hebben lang gepraat. Hij zei me dat ik nog jong ben en dat elke atleet vroeg of laat botst op ontgoochelingen… Zijn ervaring heeft me toen echt geholpen. Jarenlang kampte hij met zo veel blessures en dat vaak op de slechtst mogelijke momenten. Nu echter werd hij beloond voor al zijn opofferingen met een zilveren medaille. Dat deed me beseffen dat mijn tijd nog komen moet!” Toch dacht hij na Berlijn even aan stoppen in het geval zijn contract niet hernieuwd werd. Een job zoeken en andere dingen gaan doen… “Ik had echt geen zin om zo verder te gaan met atletiek. De combo met werken zou ook gewoon heel nefast geweest zijn voor mijn prestaties. Tim en Bashir hebben me toen wel snel tot inkeer gebracht. En terecht ook! Waarom zou ik op mijn 24ste mijn sportdroom opgeven? Gelukkig kreeg ik het vertrouwen van Sport Vlaanderen en ben ik nu weer prof; daar ben ik echt blij om.”

In Tilburg bedankte hij voor dat vertrouwen door vooral zichzelf te verbazen met een zilveren medaille bij zijn eerste deelname tussen de senioren. “Ik had het vóór het EK met mijn vriendin over mijn ambitie die ik zou uitspreken in de pers. Zij zei top 10, maar ikzelf hield het liever op top 15. Vorig jaar was ik er niet bij geweest en dat zorgde ervoor dat ik het niveau moeilijk kon inschatten.” De technische en modderige omloop leek vooraf volgens kenners niet meteen spek naar zijn bek. “Het had een hele week geregend maar toen ik zaterdag op het parcours kwam, wist ik meteen: dit wordt mijn rondje! Ik heb dat ook meteen tegen Tim gezegd, na één ronde loslopen al.” De rest is geschiedenis! Superlatieven schieten te kort om zijn prestatie die dag te vervatten. “Het is tot nog toe de mooiste cross uit mijn carrière… Chia was magisch maar in Tilburg waren zoveel meer supporters! Ongelofelijk hoeveel Belgen me daar aangemoedigd hebben. Al die vlaggen, het Bengaals vuur,… Die ambiance gaf me kippenvel! Ik liep bij momenten precies in een voetbalstadion.”

Man on a mission

Als alles volgens plan gaat, loopt Isaac deze zomer zijn eerste WK outdoor in Qatar. Het besef, dat hij nu Europese top is en misschien de stap kan zetten naar wereldniveau, is eigenlijk maar laat gekomen. “Die klik heb ik pas vorige zomer gemaakt. Vroeger geloofde ik er niet in ooit de Crosscup te kunnen winnen. Toen ik in LA bijna Evan Jager versloeg en nadien elke 1500m won waarin ik startte, begon het door te dringen. Isaac jongen, zei ik tegen mezelf, het wordt tijd dat de wereld mijn naam ontdekt. Ik droom sindsdien van het allerhoogste, Olympisch goud.” Die klik vertaalde zich in een toegenomen professionalisme. Hij geniet ook veel meer van het lopen op zich. “Wat me enorm motiveert, is dat ik jonge atleetjes kan inspireren. Ik wil echt een voorbeeld stellen.”

Na het EK cross ging Isaac voor het eerst sinds lang op bezoek bij zijn familie in Kenia. Die terugkeer was best confronterend. “De jongeren met wie ik opgroeide, leven zonder doel voor ogen en hebben geen toekomst. Ze leven op straat, zijn verslaafd aan alcohol,… Enkele jongens waren reeds gestorven aan de gevolgen van hun verslaving. Ik was blij dat ik na twee weken terug naar huis mocht. Ik zou echt niet meer kunnen leven ginds. Dan pas voelde ik die dankbaarheid naar mijn mama toe voor de kansen die ze me gegeven heeft. Ik had immers een van die jongens kunnen zijn…” Die dankbaarheid en ervaring uit Isaac in een oproep naar andere migranten die vroeger of nu naar België verhuisden. “Velen onder hen denken dat, eens ze in Europa zijn, ze alles hebben in het leven. Eigenlijk hebben ze nog niets. Ik was ook zo. Je moet echter je leven opbouwen en iets vinden dat je graag doet. Vind een doel in je leven. Leer voortdurend bij. Haal een diploma. Grijp de kansen die je krijgt. Ga ervoor! Atletiek heeft mijn leven echt zin gegeven.”

 

Joris Keppens